Hoe gaat het in zijn werk

Uitleg

Het rijbewijs

Je kunt vanaf 16,5 jaar een rijopleiding volgen.

Leeftijdscriteria:

    • – Jongeren kunnen vanaf 16 jaar een theorie-examen afleggen.
    • – Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar een rijopleiding volgen.

    Na het slagen voor het praktijkexamen mogen de jongeren tot hun achttiende alleen maar auto rijden met een begeleider naast zich. Die begeleider moet op hun begeleiderspas staan. Voor deze pas mogen ze maximaal vijf personen opgeven, die aan een aantal eisen moeten voldoen.

    Let op:

    Wanneer je als 17-jarige alleen in de auto wordt betrapt, dan wordt meteen je volledige rijbewijs ingenomen en mag je pas na je 18e weer opnieuw je rijbewijs gaan halen, inclusief theorie en praktijkexamen!

    Eisen voor de begeleider(s):

    • – Minimaal 5 jaar rijbewijs B in bezit hebben.
    • – Ouder zijn dan 27 jaar.
    • – Geen zware verkeersdelicten hebben begaan.
    • – Nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen.
    • – Niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen.
    • – Zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren.

    Theorie

    Voordat je praktijkexamen mag doen moet je eerst je theoriecertificaat halen, het theoriecertificaat B is 1,5 jaar geldig en is niet overdraagbaar.

    Met behulp van een theorieboek en/of cd-rom en een persoonlijke uitleg wordt je wegwijs gemaakt met de theorie. Ook er bestaat de mogelijkheid om je thuis voor te bereiden op je theorie-examen. Klik op onderstaande link voor meer informatie over het online oefenen van je theorie examen: https://autorijschoolmbrouwers.3dtheorie.nl/

    Het theorie-examen wordt bij het CBR afgenomen.

    TussenTijdseToets

    De TussenTijdseToets word afgelegd als je ongeveer op driekwart van je opleiding bent. De toets verloopt als een echt examen (proefexamen) om alvast te kunnen wennen aan het rijexamen. De toets wordt ook gebruikt om te kijken welke aandachtspuntjes er nog zijn.

    Een examinator van het CBR beoordeeld na de toets hoe het met je rijvaardigheid gesteld is. Hij neemt alle examenoefeningen onder de loep en toetst volgens de officiële exameneisen.

    Als je voldoende scoort op het onderdeel bijzondere verrichtingen, dan krijg je daarvoor vrijstelling op het 1e examen.

    Praktijkexamen

    Het praktijkexamen word afgenomen door een examinator van het CBR, deze beoordeeld je op je rijvaardigheid. Op onderstaande punten word gelet bij het vernieuwde praktijk examen:

    Zelfstandig route rijden:

    Een kandidaat rijdt een deel van de examenrit zonder aanwijzingen van de examinator. Het ‘zelfstandig route rijden’ wordt uitgevoerd met behulp van een navigatiesysteem.

    De examinator bepaalt vooraf hoe de kandidaat het onderdeel ‘zelfstandig rijden’ moet uitvoeren. Dit meldt hij de kandidaat aan het begin van de examenrit. Het zelfstandig rijden zal minimaal tien tot maximaal vijftien minuten van het examen in beslag nemen. De totale examentijd blijft hetzelfde. Het bereiken van het juiste eindpunt is overigens geen doel op zich, wel de wijze waarop de kandidaat zijn verkeerstaak uitvoert.

    Navigatiesysteem:

    Het kunnen rijden met een navigatiesysteem is verplicht. Het kan in principe op ieder moment in het examen worden toegepast. Het blijkt ook voor anderstalige kandidaten een oplossing te zijn, omdat navigatie meestal in verschillende talen is in te stellen.